e-mag

marți, 4 februarie 2014

Acneea debutantă



Acneea este o afecţiune a tenului, ale cărei simptome sunt: piele lucioasă, cu pori dilataţi, comedoane (puncte negre), care se transformă in coşuri. Cauzele principale sunt: excesul de
sebum şi bacteriile. Recent s-a descoperit că există şi o microlevură (ciupercă) ce favorizează apariţia acneei.

A. Profilaxia acneei

Se impun următoarele condiţii:
1. Igienă drastică:
- nu puneţi niciodată mana pe faţă;
- folosiţi un săpun cu pH neutru;
- ştergeţi faţa cu următoarea loţiune, dimineaţa şi seara: 100 g pătlagină se lasă 10 zile acoperită cu alcool de 70o, se strecoară şi se amestecă cu 100 g infuzie de pătlagină; dacă
pielea se descuamează, se poate aplica in strat subţire, o dată pe zi, un unguent cu propolis;
- lăsaţi faţa tot timpul descoperită (n-o acoperiţi cu păr);
- luptaţi cu acneea fără nici un fel de complex.
2. Regim alimentar echilibrat
3. Plimbări in aer liber, sport
4. Evitaţi pe cat posibil stresul
5. Nu ştergeţi faţa cu prosopul, ci tamponaţi-o cu şerveţele de hartie
6.Apelaţi la un specialist cosmetician pentru un tratament de curăţire
7. Acţionaţi impotriva excesului de sebum
8. Nu folosiţi produse cosmetice “după ureche”, ci numai după sfatul specialistului
9. Aveţi răbdare, cu timpul acneea trece
10.Gandiţi pozitiv




B. Câteva reţeteîmpotriva acneei

Loţiuni pe bază de suc de varză – sunt extrem de eficiente pentru combaterea seboreei, care duce la coşuri şi apoi la acnee.
Tamponaţi-vă de mai multe ori pe zi cu suc de varză (rasă şi stoarsă) sau aplicaţi cataplasme cu foi de varză zdrobită pe zonele afectate şi inflamate.

Salata verde – se pun pe faţa foi de salată verde, dată intrun clocot de apă, impreună cu cateva picături de ulei de măsline.

Napul crud – mancaţi zilnic un nap crud, spălat şi curăţat, mestecandu-l bine, ca să fie mai uşor digerat. Poate fi amestecat şi cu puţin ulei de măsline şi suc de lămaie.

Comprese cu urzici – puneţi la fiert o lingură cu varf de urzică uscată, intr-o jumătate de litru de apă, şi lăsaţi-o să fiarbă un sfert de oră. Strecuraţi lichidul şi puneţi-vă comprese pe faţă
seara, la culcare. Tratamentul durează o lună, urmat de o pauză de o lună, după care poate fi reluat.

Rădăcina de măcriş – beţi 3 căni de ceai de rădăcină de măcriş pe zi, preparat astfel: 40 g de rădăcină mărunţită se fierb intr-un litru de apă vreme de 4 minute. Se lasă să se infuzeze şi
se strecoară.

Macerat de păpădie – se recomandă mai ales in acneea juvenilă: culegeţi flori de păpădie cand incep să se ofilească, puneţi seara un pumn de flori intr-o jumătate de litru de apă rece
şi lăsaţi-le să se macereze pană a doua zi. Strecuraţi lichidul şi curăţaţi-vă faţa cu el, de mai multe ori pe zi.

Suc de roşii şi de măcriş – tamponaţi-vă faţa cu o roşie coaptă, tăiată in două, şi lăsaţi sucul peste noapte pe obraz. A doua zi aplicaţi pe faţă măcriş zdrobit in mojar. Lăsaţi-l să acţioneze o jumătate de oră, apoi clătiţi-l cu apă de ploaie.

Oţet de levănţică – se umple un borcan cu varfuri inflorite de levănţică uscate şi mărunţite, fără a le indesa, după care se pune oţet de mere, amestecand foarte bine. Se inchide borcanul ermetic şi se lasă compoziţia la macerat vreme de 14 zile, după care se filtrează. Se pune in . de pahar cu apă o lingură din acest oţet şi se pun comprese pe faţa care se lasă 10-20 de
minute.

Măr – pielea se freacă de 2 ori pe zi cu o felie de măr (inlătură coşurile).




C. Cum scăpăm de punctele negre

Punctele negre, denumite şi comedoame, reprezintă o formă de acnee. Apariţia acestora e cauzată de factori multipli, care acţionează combinat. Aceştia pot fi ereditari, endocrini, digestivi şi alimentari, neuropsihici, chimici şi climatici. Adevărul este că pentru a le putea inlătura mai uşor ar fi bine să ştim de ce este cauzată apariţia acestora, pentru a putea aplica tratamentul cel mai potrivit. Dacă factorul ereditar este mai greu de combătut, asupra factorului alimentar, de exemplu, aveţi controlul absolut. Acest lucru inseamnă că alimentaţia este bogată in vitamine provenite din legume şi fructe de culoare verde şi săracă in grăsimi, dulciuri, alimente şi băuturi alcoolice.

Punctele negre sunt constituite dintr-un dop de sebum şi celule cornoase. Coloraţia inchisă a extremităţii comedomului se datorează oxidării la aer a materiilor care il compun. Deoarece
punctele negre se pot transforma prin inflamare in coşuri, este necesar să nu fie lăsate să se dezvolte. Stoarcerea lor se recomandă să fie făcută la 2-3 săptămani, după o curăţire in
prealabil a mainilor şi a zonelor afectate.





Măşti destinate tenurilor cu impurităţi
1. Se amestecă 2 linguriţe de făină de mălai cu albuş de ou, se intinde pe faţă, se lasă să se usuce, apoi cu un tifon steril sau cu o bucăţică de panză fină şi uscată, se freacă pielea.

2. Se amestecă 2 linguriţe de tăraţe, cu 2 linguriţe de ulei de germeni de porumb şi 1 linguriţă de infuzie de nalbă.

3. Se amestecă 2 linguriţe de tăraţe de grau cu făină de mălai şi se adaugă un varf de cuţit de Borax.
Observaţie: Măştile au un efect de inchidere a porilor, aşa că dacă nu aveţi timp pentru o baie de aburi, inainte de a aplica masca curăţaţi tenul, altfel rezultatul va fi opus celui scontat
(porii inchizandu-se peste impurităţi, favorizand apariţia punctelor negre).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu