e-mag

vineri, 8 noiembrie 2013

Onicomicoza - remedii naturale




Tratamentul clasic
 
Este de durata (peste sase luni), fiind constituit din medicamente antifungice, administrate atat extern, la nivelul unghiei afectate, cat si intern, pe cale orala. Se folosesc griseofulvina si ketoconazolul, medicamente grevate de importante efecte secundare (mai ales toxicitate hepatica) si recaderi frecvente (50%-80%). 

Terbinafina, titraconazolul si fluconazolul sunt antifungice mai noi, cu toxicitate mai redusa si eficacitate mai buna, care se administreaza in cure mai scurte, de trei luni. In toate cazurile este necesara monitorizarea functiei hepatice, orice modificare a testelor de citoliza impunand stoparea terapiei orale. In cazuri usoare, se recomanda numai tratament local, cu lacuri sau geluri ce contin antifungice (terbinafina, ciclopirox). Acestea se aplica dupa exfolierea unghiei si indepartarea detritusurilor infectate. In cazuri grave, este necesara indepartarea chirurgicala a unghiei afectate.
Tratamente naturale
 
Sunt lipsite de efectele toxice ale medicamentelor administrate oral. Tratamentul natural cuprinde masuri generale dietetice si tratament local. Pe cale orala, se indica suplimentarea cu vitamine si microelemente ce intervin in biochimia fanerelor: zinc (15-30 mg pe zi), vitamina A 10 000 UI pe zi, acizi grasi Omega 3 (1000 -1500 mg pe zi), preparate pe baza de polen de albine pentru un aport de vitamine din grupul B. Plantele aromatice din familia Lamiaceae (Labiatae) contin uleiuri volatile cu timol si carvacrol, ce au importante proprietati antifungice, atat pe dermatofitii incriminati in onicomicoze, cat si pe Candida albicans: cimbrul - Thymus vulgaris, cimbrul de gradina -Satureja hortensis, cimbrisorul - Thymus serpyllum, sovarful - Origanum vulgare. 

Compusii sulfurati din usturoi au, de asemenea, proprietati antifungice dovedite. Pentru un efect cat mai bun, se pot amesteca uleiurile volatile cu constituenti diferiti, acestia avand un efect aditiv antifungic. In prealabil, se curata unghia afectata de detritusurile infectate, se spala cu un decoct concentrat de cimbru si salvie. Se aplica apoi un amestec de uleiuri volatile antifungice nediluat, la nivelul leziunilor, fara a atinge pielea periunghiala. Se fac doua aplicatii zilnice timp de zece zile, urmeaza o pauza de zece zile, apoi se repeta. Se pot continua ciclurile de cateva ori, pana la disparitia coloratiei galbene si a ingrosarii unghiei. 

Deoarece uleiul volatil de cimbru este dermocaustic, pielea periunghiala se protejeaza cu un unguent cu vaselina. Daca infectia intereseaza si pielea, se poate aplica la nivelul acesteia un oleosol 1:10. Uleiul volatil de scortisoara nu se aplica pe piele nici diluat.
Alte remedii
 
Mai puteti incerca extractul nediluat de samburi de grepfruit (neverificat); uleiul volatil de tea-tree (Melaleuca alternifolia), considerat cel mai bun antiseptic cutanat, activ pe Candida albicans, Propionibactenum acnes, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyrogenes, Trichomonas vaginalis, Trichophyton mentagrophytes. Se aplica ulei volatil de tea-tree de doua ori pe zi, strict la nivelul leziunilor.
Masuri de igiena locala
 
Se impune o incaltaminte aerata, care sa nu permita transpiratia excesiva, evitarea ciorapilor din fibre sintetice si efectuarea ritualului de igiena, zilnic. Se recomanda ca pe unghia afectata sa nu se aplice oja sau lac, deoarece acestea formeaza o pelicula ce permite umectarea unghiei subiacente, creand astfel conditii favorabile dezvoltarii fungilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu